Crestor eller Simvastatin

Crestor eller Simvastatin vid högt kolesterolvärde? Se även Crestor varningar >>.

Om du har höga halter av skadliga blodfetter i ditt blod kan du löpa en ökad risk att drabbas av sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp.

I första hand kan du försöka med att börja röra på dig regelbundet och äta bättre och nyttigare mat, men om detta inte skulle hjälpa kan det krävas medicin för att få ordning på blodfetterna. Till exempel Crestor eller simvastatin, nedan ser du Crestor 40 mg, samt Simvastatin Arrow 40 mg.

crestor ZD4522
simvastatin arrow 40 mg

Om du inte har alltför höga halter är det andra faktorer som avgör om du måste ta medicin eller inte.

Det är inte alltid automatiskt så att risken att du drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är stor enbart för att ditt kolesterolvärde är lite högt. Läkaren bedömer om just du finns i riskgruppen, om du exempelvis har ärftlighet för sådana sjukdomar, eller om andra faktorer gör att du riskerar drabbas.

I så fall skriver han ut ett blodfettssänkande läkemedel till dig.

Ofta används då läkemedel i gruppen statiner, som till exempel Crestor eller Simvastatin (så fungerar Crestor).

Ska du ha Crestor eller Simvastatin?

Dessa är bland de vanligaste läkemedlen när det gäller att behandla höga blodfettshalter.

Vilken av dessa mediciner just du ska ha avgör din läkare. Båda dessa mediciner verkar genom att minska produktionen av det skadliga LDL kolesterolet i din lever, och samtidigt ökar produktionen av det goda kolesterolet HDL något. Du får alltså en bättre balans av onda och goda fetter, och det är alltså de skadliga fetterna som sätter sig i blodkärlen och ger förträngningar, och i vissa fall även gör dem nästan helt täta.

Din läkare gör en bedömning av vilket läkemedel du ska ha.

Om du skulle få biverkningar av det ena av dessa läkemedel kan du istället få prova det andra. Eftersom dessa två mediciner har olika nedbrytningssätt kan det vara så att du får biverkningar av den ena men inte av den andra, även om de är ganska likartade för övrigt, både när det gäller effekt och biverkningar. Se vidare: Crestor biverkningar >> samt även Innan du tar Crestor >>.

Crestor, vars verksamma ämne är rosuvastatin, är en medicin som är mer vattenlöslig än Simvastatin och detta kan avgöra hur du påverkas.

Se även: Användning av Crestor >>.

Din doktor avgör

Din läkare skriver alltså ut den medicin som är mest lämplig för dig (baserat på forskning ,2003;14(3)).

Eftersom detta är mycket vanliga läkemedel finns stor erfarenhet om vilken medicin som ska användas i ett speciellt fall. Som i så många andra sammanhang handlar det dock också om pengar. Din läkare, precis som alla andra läkare, har säkert krav på sig att försöka hålla ned kostnaderna och välja de billigare läkemedlen i möjligaste mån. Därför kan det också vara priset som avgör vilken av dessa två mediciner du får.

Det kan naturligtvis kännas lite otryggt att veta att det även här är pengarna som styr, men eftersom det är två likvärdiga mediciner behöver du inte oroa dig särskilt mycket över den saken i just det här fallet. Få fördjupad info om Crestor här >>.