Användning av Crestor

Har du fått en medicin som heter Crestor för att sänka ditt höga kolesterolvärde kan det vara bra att veta hur du ska använda din medicin.

Om du har tillräcklig information om hur du ska använda medicinen kan du få bästa effekt och minska riskerna för biverkningar.

Att tänka på innan du tar Crestor

Innan du börjar din medicinering finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

För det första ska du fortsätta med en kolesterolfattig mat, och du ska också fortsätta med regelbunden motion. Detta gör det lättare att få ned höga värden och också att behålla normala värden när du nått dem. Crestor ska inte ensamt reglera dina blodfetter, det måste du själv hjälpa till med genom dina levnadsvanor.

kolesterolfattig mat

För det andra ska du inte sluta ta Crestor på egen hand, utan att tala med din läkare. Det kan i så fall leda till att ditt kolesterolvärde skjuter i höjden igen och risken att du drabbas av sjukdomar som detta kan leda till ökar.

Se även: Crestor och alkohol >>.

Då ska du inte ta Crestor

Även om detta är en medicin som ska hjälpa dig att slippa allvarliga sjukdomar, kan den om den används fel vara direkt farlig.

Det finns tillfällen då du inte ska använda denna medicin alls.

crestor varning

De tillstånd som kan göra Crestor till en farlig medicin är:

 • om du någon gång fått allergiska reaktioner av rosuvastatin, som är den verksamma substansen i Crestor, eller av något annat ämne som ingår i medicinen
 • om du har någon leversjukdom
 • om du har svåra njurproblem
 • om du är gravid eller om du ammar
 • om du tar läkemedlet ciklosporin
 • om du har oförklarlig eller upprepad muskelsmärta eller värk

Känner du igen dig i något av dessa tillstånd ska du alltså inte ta Crestor. Du ska istället kontakta din läkare, och få någon annan medicin mot dina besvär.

I vissa fall kan din läkare rekommendera dig att ta simvastatin istället.

Inte den stora dosen

Utöver ovanstående tillstånd då du alltså inte alls ska använda Crestor, finns det också tillfällen då du inte ska ta den högsta dosen, 40 mg (AstraZeneca).

Detta gäller då:

 • du regelbundet dricker mycket alkohol
 • du har problem med din sköldkörtel
 • du har måttliga njurbesvär
 • du har muskelvärk eller smärtor som inte går att förklara
 • du har eller har haft muskelsjukdom
 • du har ärftlighet för muskelsjukdom
 • du har fått muskelbesvär av statiner tidigare
 • du är av asiatiskt ursprung

Det är alltså inte så att du inte får ta Crestor vid dessa tillfällen, men du ska inte ha den högsta dosen 40mg.

Se även: Crestor varningar >>.

Så tar du Crestor

Du ska ta din medicin en gång om dagen, och du kan ta din tablett med eller utan mat. Tidpunkten på dagen spelar ingen roll, men det kan vara bra att ta den vid ungefär samma tid varje dag, så blir det lättare för dig att komma ihåg den. Du ska svälja varje tablett hel med ett glas vatten.

Doseringen bestämmer din läkare, och som alltid då det handlar om receptbelagd medicin är det mycket viktigt att du följer den doseringen.

Dosen sätts efter dig som individ, och beror både på ålder och dina besvär. Det är lite skillnad på doseringen om du får din medicin enbart för att bekämpa högt kolesterol, mot om du tar Crestor för att förebygga hjärtinfarkt eller andra sjukdomar.

Läs också: Innan du tar Crestor >>.

Regelbundna kontroller

Under tiden du behandlas med Crestor är det viktigt att du går på regelbundna kontroller, så att man kan vara säker på att dina kolesterolnivåer gått ned, och att du sedan håller en stabil nivå. Mer information kring Crestor här >>.