Statiner och kolesterol

Har du fått veta att du har högt kolesterolvärde?

I så fall är du inte ensam.

Höga halter av skadliga blodfetter är en av de vanligaste ”biverkningarna” av vår livsstil. Förr, när vi rörde på oss både i jobbet och på fritiden spelade det kanske inte så stor roll vad vi hade på tallriken. Idag sitter vi stilla på jobbet, och sedan tillbringar vi kvällen i soffan framför TVn, och då borde vi nog tänka lite mer på vad vi äter.

friskt hjärta

Om du fått veta att ditt kolesterolvärde är för högt betyder det att du kan löpa en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som kärlkramp, hjärtinfarkt eller stroke. Det är inte troligt att du kommer att få medicin för dina besvär direkt. Istället kommer du att få order om att börja äta bättre mat, mer grönsaker och frukt och mindre fet mat, till exempel. Du kommer också att ordineras mer motion. Ut och promenera varje dag, och håll kroppen igång.

I många fall räcker detta för att värdena ska återgå till de normala

Medicin med statiner

Om inte en omläggning av kost och motion skulle hjälpa, eller om läkaren anser att du löper en mycket stor risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar måste du ta en medicin för att sänka halterna av skadligt kolesterol i ditt blod.

Med största sannolikhet kommer du då att få en medicin ur den grupp läkemedel som kallas statiner.

Detta är de absolut vanligaste läkemedlen mot höga kolesterolhalter, och de är också de mediciner som är mest effektiva.

Se även:

Vissa forskare hävdar att statiner inte har avsedd effekt utan tvärt om kan orsaka allvarliga skador i form av biverkningar (unt).

Hur kan statiner sänka kolesterol?

Kolesterol är en, eller egentligen två av de blodfetter som bildas i din kropp.

De bildas i din lever, och det är alltså två sorter; det goda kolesterolet, som har en skyddande verkan, och det skadliga kolesterolet, som är det som kan sätta sig i dina blodkärls väggar och täppa till. Triglycerider är det tredje blodfettet som bildas i din lever och det har samma skadliga verkan som det onda kolesterolet. Du får också i dig kolesterol genom maten, och då är det kanske inte svårt att förstå att det kan bli för mycket, om det dels produceras i din kropp och du dessutom tillsätter det utifrån.

Statinerna påverkar din lever och hämmar produktionen av det onda kolesterolet och triglycerider, medan de istället stimulerar produktionen av det goda kolesterolet.

Om du samtidigt som du tar medicin med någon statin, också motionerar och ser till att äta mat som är så fattig på kolesterol som möjligt, kan du få balans i dina blodfetter och normalisera dina värden.

Andra mediciner än statiner

Ibland kan det hända att en behandling med statiner inte ger dig tillräckligt god effekt även om du ändrat dina vanor.

statiner och anjonbytare sk resiner

Då kan det vara nödvändigt att du får ett annat kolesterolsänkande medel tillsammans med statiner för att få tillräcklig effekt. Detta kan till exempel vara fibrater, nikotinsyra, anjonbytare (resiner) m.fl.

Det kan då vara bättre att du får en kombination av läkemedel än att du ska ta mycket stora doser av statiner. Mer om statiner hittar du här >>.